Vad är ett lånelöfte?

Om du vid något tillfälle i livet, har ställts inför att köpa t ex bostad, bil, båt eller annat fordon och börjat läsa på om olika finansieringslösningar, så har du med största sannolikhet sprungit på ordet lånelöfte. Enkelt uttryckt så är lånelöftet just ett löfte från en bank eller kreditgivare, som berättar hur mycket du kan låna. Det är i sig inget lån, utan en förberedelse inför att ta ett lån.

Ett lånelöfte har en förutbestämd giltighetstid, i många fall upp till 6 månader – vilket är bra att veta om man planerar att köpa bostad och ska gå på många visningar och kanske ge sig in i en budgivning. Kontrollera alltid att ditt lånelöfte inte är för gammalt innan du ger dig in i en budgivning, då det oftast är ett krav att du har ett giltigt lånelöfte för att få vara med i budgivningen.

För att banken ska kunna ge dig ett lånelöfte, behöver de inhämta en kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen). Ett lånelöfte kostar i regel inget för dig och är inte bindande. Det bästa är att du ansöker om ett lånelöfte redan innan du går på visning för att vara förberedd när du väl hittar bostaden du vill köpa. Du kan ansöka om ett lånelöfte på upp till 85% av bostadens värde. De resterande 15% måste du lösa själv genom en så kallad kontantinsats. Det finns olika sätt att finansiera en kontantinsats, t ex genom eget sparande eller genom ett snabblån utan uc, som inte påverkar din kreditvärdighet hos UC.