Snabblån

Ett snabblån eller smslån som det också kallas, är ett sätt att låna pengar snabbt men till en högre kostnad. Det är vanligtvis lånebelopp som ligger i spannet 1 000 – 5 000 kr som är vanligt för ett snabblån, men på senare tid har det blivit allt vanligare med större belopp som löper över en längre tid. Snabblånen började etablera sig i Sverige i mitten av 00-talet och har sedan dess vuxit mycket i sin popularitet.

Snabblån får ofta mycket kritik för att vara för enkla att ansöka om, och att människor därför fattar dåliga ekonomiska beslut. De är också förknippade med höga kostnader, där den effektiva räntan i många fall är på flera hundra procent. Men det går inte riktigt att jämföra ett snabblån med ett vanligt banklån. Ett snabblån är tänkt att hjälpa personer som befinner sig i en akut situation och som behöver pengar snabbt. Det kan handla om alltifrån trasiga bilar som behöver repareras, till oväntade tandläkarkostnader som plötsligt dyker upp. Ett banklån är annars något som används till att finansiera ett inköp av större slag, t ex en bil eller en köksrenovering.

Det faktum att det går snabbt att ansöka och att företagen bakom snabblånen är villiga att låna ut pengar till människor med svag ekonomi, resulterar också i många fall där den som tagit ett snabblån till slut hamnar hos Kronofogden eftersom de inte klarat av att betala tillbaka pengarna. Därför är det av yttersta vikt att man noga tänker igenom sin ekonomiska situation innan man ansöker om ett snabblån.